Eventyrlig Matematik - dette handler den enkelte bog om


........
FIBOS FARLIGE FÆRD
Indernes vidunderlige tal

Læserne møder den italienske matematiker Leonardo Fibonacci, der i en alder af 13 år stifter bekendtskab med de arabiske tal under dramatiske omstændigheder. Pigen Hana lærer ham om de arabiske tals fordele sammenlignet med de romertal, som Leonardo Fibonacci hidtil har kendt og er blevet undervist i.
........

........
DEN USYNLIGE SPION
Lær selv at lave koder

Drengen Hugo rejser frem og tilbage i tiden og lærer om hemmelige koder og krypteringer. Her møder han blandt andet Cæsar og Vigenère og følger med i arbejdet med den hemmelige Enigma-maskine. Hugo lærer at kende forskel på begreberne dechifrere og kryptere og læseren møder i bogen adskillige udfordringer i selv at prøve kræfter med begge dele.
........

........
MORDET PÅ ARKIMEDES
Heureka, jeg har fundet det!

Drengen Pollux og pigen Penelope vokser op hos den græske matematiker, fysiker og filosof Arkimedes. Gennem ham lærer de blandt andet om, hvordan man finder en cirkels centrum og dens omkreds, de lærer om begreberne diameter og radius og om tallet π. I bogen stifter Penelope og Pollux også bekendtskab med nogle af Arkimedes’ mange opfindelser, herunder hans ’skibsryster’ samt hulspejle.
........

........
DEN HEMMELIGE KLUB
Pythagoras og hans venner

I bogen møder læseren Pythagoras samt hans datter Myria og hendes ven Milon. En gryende forelskelse opstår mellem de to unge samtidig med at de studerer geometriske spørgsmål og bliver udfordret af Pythagoras til selv at finde beviser for matematiske opdagelser. Milon og Myria lærer om vinkler og grader, om retvinklede trekanter og om den regel, som vi i dag kender som Pythagoras’ læresætning.
........

........
SAMURAIENS SVÆRD
En historie om meget store tal

Bogen foregår i efterkrigstidens Østtyskland, nærmere bestemt Østberlin. Samuraisværdet holdes skjult for det hemmelige politi, Stasi, af Helmuth, en tidligere matematiklærer, som har arvet det fra sin bedstefar. Gennem sværdets historie lærer tvillingerne, Laura og Kurt, om potenser og kvadratrødder, om begreberne potenstallets rod og eksponent og om meget, meget store tal som en billion, en billiard, en trillion og en trilliard.
........

........
DET LUSKEDE SPIL
Tør du tage chancen?

Vi er i Paris, i året 1654. Grev de Méré elsker at spille både terning og kort. Ofte inviterer han 15-20 mænd til spilleaftener i sit palæ. Men det er spillets matematik og det at udregne chancer og risiko, der interesserer greven. Vennen Pascal og han udregner sandsynligheder for stort set alt, og grevens børn, Gigi og Gaston samt deres ven Tim, lærer meget om sandsynlighedsregning ved at lytte til de to mænds samtaler. Men en aften opdager børnene, at der er en falskspiller blandt faderens gæster ….!
........

........
DEN GLUBSKE LABYRINT
De gik ind og kom aldrig ud igen

I bogen oplever børnene Ida og Asger dramatiske hændelser, mens de passer et feriejob i en labyrint, men vil de være i stand til at løse labyrintens gåde?
Læseren får et indblik i labyrinternes historie - blandt andet labyrinten i kongepaladset Knossos og sagnet om uhyret Minotauros. Samtidig udfordres læseren i selv at tegne og konstruere labyrinter.
........

........
DET MAGISKE UR
Hvordan fandt de vej over havene?

Vi er i året 1764 på et skib, der har kurs mod Jamaica. Michael er kaptajnens søn og sammen med vennen Chris møder han på turen William, som er søn af den berømte urmager John Harrison.
William lærer de to børn om længde- og breddegrader, om gradminutter og gradsekunder, om brugen af oktanter og sekstanter og alt det, der er vigtigt for at kunne sætte en ret kurs og dermed undgå tidligere tiders skibskatastrofer.
........

........
DRONNINGENS BEFALING
Det her brev må aldrig blive kendt!

Mens den franske matematiker René Descartes opholder sig i Stockholm og venter på at blive kaldt til dronning Kristinas hof, fortæller han børnene Hector og Marie om sin opfindelse – koordinatsystemet.
Descartes giver de to børn og dermed læseren opgaver, der viser, hvor genial hans opfindelse er. Hans venskab med Hector og Marie slutter dog på dramatisk vis…
........

........
HISTORIEN OM METEREN
De målte fra bjergtoppe til kirkespir

To mænd er kommet til byen Bugarach i det sydlige Frankrig. Året er 1794, og den franske revolution er netop slut. De to mænd, som begge er matematikere, er i gang med at fastlægge revolutionens nye længdemål, der hedder meter. Corinne, som er 13 år, og Éric, som er 12 år, følger spændt de to mænds arbejde, mens byens købmand, som hidtil har snydt byens borgere med sine egne mål for længde og vægt, gør alt for at lægge de to videnskabsmænd hindringer i vejen.
........

........
SNIGENDE GÆLD
Penge er dyre, når man skal låne dem

Clara og Mikkel opdager, at deres storebror Kristian skylder en masse penge væk. Han er blevet afhængig af at spille på Oddset og andre hurtige spil om penge på nettet. Han har optaget kviklån for at kunne blive ved med at spille – lån, som han ikke kan betale tilbage!
Clara og Mikkel gør alt for at hjælpe deres storebror ud af kniben, og imens laver Tobias, Claras klassekammerat, små film på YouTube, hvor han forklarer, hvad begreber som kviklån, Riebers, renter, renters rente og ÅOP betyder.
........

........
HVEM STJAL STJERNEN?
Leonardo da Vinci og broder Luca på flugt

To børn, Filippa og Piero, er på en dramatisk flugt sammen med en af verdens største malere, Leonardo da Vinci. Vi er i året 1499. Der er krig i Italien, og Leonardo og hans gode ven, matematikeren Luca, er nået frem til borgen i Mantua.
I deres kostbare last er der nogle kister med Lucas skat - i alt 60 geometriske figurer lavet af glas. En af figurerne - en stjerne - er forsvundet. Stjålet. Hvem er tyven? Piero bruger et blåt farvepulver i jagten på tyven.
........Krogvej 30 A, DK-2830 Virum, Danmark, mobil: (45) 21 23 51 99, anker@tiedemann.dk