Forstyr ikke
    mine cirkler

    Matematik 2005
    160 sider,
    250 kr.

    OBS:
    Bogen kan købes hos Danmarks Matematiklærerforenings forlag:
    Matematik,
    Hæderlighedsgyden 6,
    Postboks 102,
    Nordby,
    8350 Samsø,
    tlf.: 86 59 60 22
    fax: 86 59 70 81,
    www.dkmat.dk


Litteraturliste

Forstyr ikke mine cirkler, sagde den store matematiker Arkimedes - hvilket kostede ham livet. At gå til denne bog er mindre farligt. For dette her er sjov matematik. Her handler det om magien i tal og tegninger - om spil og synsbedrag, masker og mønstre, koder og kometer.
Bogen er skrevet ud fra min fascination af de mange overraskende ting i matematikkens verden. Og tingene er forklaret, så de er forståelige for enhver - også for dem, der for længst har glemt, hvad der stod på skolens sorte tavle. Her kan alle være med.

Det skrev pressen

Bogen minder meget om to af forfatterens øvrige bøger ... altså "edutainment": underholdende oplysning. Måske med lidt mere vægt på psykologiske overraskelser. Hver finurlighed fylder 1-3 sider og kan være fx primtal, figurer, logiske gåder, hjernespind, mønstre og tankeeksperimenter. Periodemæssigt er de hentet fra oldtiden til nyeste computerteknologi. Der er enkelte opgaver, spil og praktiske problemløsninger. Og oplysninger om berømte matematikere og personligheder. Kort sagt: hjernegymnastik. Det er skrevet i et sprog, som de fleste interesserede i sjov matematik kan forstå, og det afspejler forfatterens fascination af emnet. Bogen er righoldigt illustreret med tegninger, fotos, diagrammer og lign. og sat op med mange bokse.
Erik Nicolaisen Høy i lektørudtalelse fra Bibiliotekscentralen.

Bogen er flot, velskrevet og spændende, og den kræver en bunke tid ad gangen, fordi den er så svær at lægge fra sig.
Hele tiden har man fornemmelsen af at få lagt noget til det, man i forvejen ved om et emne. Forholdet mellem en cirkels omkreds og dens diameter har været folkeskolestof altid. Selv om man måske synes, at man efterhånden har læst alle beretninger og historier om pi, finder man hurtigt ud af, at der også her er tilføjelser, ændringer, nyopdagelser og nye, gamle historiske beretninger at forholde sig til. Meget af det faglige herom er absolut relevant i skolen.
Der findes også kapitler omhandlende folkeskolerelevant stof, der bare stort set ikke er omtalt i matematikbøger fra folkeskolen. Læs blot kapitlet: "Matematikkens Mozart fandt værktøjet".
Den her bog er også for samlere. Der er til adskillige timers studier, forundring og prøven-med.
Anker Tiedemann står selv for et helt fantastisk flot layout.
Bent Dyrby i Matematik.

Hvor er dette en vidunderlig bog. Og ikke kun for talfreaks!
En gavebod af indblik i matematikkens og tallenes fascinerende verden. Veloplagt og med begejstring føres vi rundt i diverse matematiske problemstillinger, geometri, kunst, musik, arkitektur og så videre.
Citatet "Forstyr ikke mine cirkler" stammer fra Arkimedes, der blev dræbt af romerske soldater, da han i dyb koncentration om løsning af gåden om cirklens omkreds bliver afbrudt af soldaterne. Ved afbrydelsen fremsiger han de berømte ord, og i vrede over denne afvisning dræber soldaterne ham så. Cirklens forunderlige sammenhæng med diverse polygoner er et af de mange matematiske emner, Anker Tiedemann tager fat på at belyse.
Og så er der de små historier med skjult logik, for eksempel: Der var en blind tigger, der havde en bror, der døde. Men manden, der døde, havde ingen bror. Hvordan kunne det nu gå til?
Forfatteren giver også interessante indblik i matematikkens historie, og vi guides rundt i kalendersystemer, koder, trick med tal og meget andet.
Bogen er opbygget som små opslag med hver sit tema. Det betyder, at den kan læses punktvis og efter interesse for de pågældende temaer. Som eksempel på disse opslag kan nævnes "I Kinas ordbøger skal man kunne tælle", "Hemmelige breve med kode fra 1500-tallet", "Taltricket i den egyptiske papyrus", "Japanernes vævede matematik", "Låsen, der åbnes med hjernekraft" ...
Det vil være en fremragende idé at have denne bog stående i de ældste klasser til "matematikfrilæsning". Gerne sammen med Anker Tiedemanns andre udgivelser: "Matemagi" og "Den gyldne femkant". Og alle matematiklærere (og andre: "også for dem, der for længst har glemt, hvad der stod på skolens sorte tavle") kunne starte med at ønske den i julegave.
Mari-Ann S. Jensen i Folkeskolen

I 78 kapitler omtaler forfatteren et udvalg af matematiske problemer, og han viser brugen af matematik i kunst, musik og arkitektur. Andre kapitler bringer glimt fra matematikkens historie eller ser på anvendelse af matematik i fx kalendersystemer og kodning. Bogen indeholder også opgaver og gennemgår taltricks og sære matematiske fænomener.
"Der er noget dybt tilfredsstillende ved at gå på opdagelse i geometriske konstruktioner, i talmæssige forhold og i arkitekturens og kunstens brug af matematikken, og denne bog er netop en sådan opdagelsesrejse" (fra forordet).
Bogen er forfatterens tredje - tidligere er udsendt: 'Matemagi' (2001) og 'Den gyldne femkant' (2002). Bogen kan læses helt uafhængigt af de to forrige bøger - faktisk kan hvert eneste af bogens kapitler læses uafhængigt af alle de andre kapitler i bogen.
Bogen er skrevet, så den er tilgængelig for enhver - "også for dem, der for længst har glemt, hvad der stod på skolens sorte tavle. Alle matematiske begreber bliver forklaret hen ad vejen. Her kan alle være med."
FagBogInfo

Krogvej 30 A, DK-2830 Virum, Danmark, mobil: (45) 21 23 51 99, anker@tiedemann.dk