........
Den gyldne femkant
Forlaget Matematik 2013
160 sider,
400 kr.

OBS:
Bogen kan købes hos Danmarks Matematiklærerforenings forlag:
Matematik,
Hæderlighedsgyden 6,
Postboks 102,
Nordby,
8350 Samsø,
tlf.: 86 59 60 22
fax: 86 59 70 81,
www.dkmat.dk

Formler og beviser er ikke sagen i denne bog. Her handler det om magien i tal og tegninger - om kurver, klodser og kirker, møller, musik og magiske kvadrater. Alt det, der er morsomt og spændende i matematikken.
Bogen kan betragtes som en slags "fortsættelse" af Matemagi, men kan sagtens læses, uden at man har læst den første bog.

Det skrev pressen om bogen


Anker Tiedemann har igen tegnet og skrevet en veloplagt bog om diverse matematiske finurligheder fra historien, mystikken, naturen, bygningskunsten, og hvor man nu ellers kan se spøjse matematiske sammenhænge. »Den gyldne femkant« ligger i direkte forlængelse af hans bog »Matemagi - lystlæsning for talfreaks« fra sidste år, og jeg kan sådan set kun gentage min varme anbefaling fra dengang.
Tiedemann udfolder nemlig igen sit uforlignelige pædagogiske talent for at forklare talmæssige sammenhænge på en måde, så man både mores og bliver klogere. I denne bog behandler han blandt andet en række ganske komplekse problemstillinger i grænseområdet mellem geometri og algebra, såsom bygningselementerne i det mauriske Alhambra, diverse fraktaler i både naturen og computeren, matematikken bag honningbiernes cellebyggeri og for eksempel solsikkens spiralmønster.
Kender du en ung, hvis interesse for teknik og naturvidenskab, du vil give et puf i den rigtige retning, er bogen en oplagt julegave.
Erik Lyngsø-Petersen i Ingeniøren

Første gang, anden gang, tredje gang. Og så er den bog solgt. Også den. Jeg vil egentlig blot fortælle, at Anker Tiedemann nu har gjort det igen. Skrevet en rigtig flot, fortællende og interessant bog i det smukkeste layout ...
Når I går i gang med den, skal I måske sørge for at have lidt sammenhængende tid, for den er så velskrevet og veltegnet, at det ikke er nemt at lægge den fra sig igen. Det er ganske enkelt en rigtig lækker bog at have i hånden og i ånden.
Bent Dyrby i Matematik, der udgives af Danmarks Matematiklærerforening

Anker Tiedemann er ikke selv matematiker, men arkitekt med mere. Han skriver med stor begejstring og i et let sprog, der kan forstås af ikke-matematikere. Bogen er endvidere fyldt med velvalgte illustrationer og beskriver kalejdoskopisk 78 forskellige eksempler på mere eller mindre skjult matematik i naturen og vores hverdag ...
På RUC, hvor en væsentlig del af projektarbejdet består i først at indkredse et problem, der kan behandles matematisk, har nogle af mine studerende netop haft glæde af bogen som inspirationskilde.
Ikke blot mine børn, men også jeg selv har lært nye, spændende og fascinerende facetter af matematikken at kende.
Alt i alt er det en bog, jeg kan anbefale, også til fagmatematikere.
Carsten Lunde Petersen i Matilde,
medlemsblad for Dansk Matematisk Forening

"Den gyldne femkant" er en samling svimlende matematiske finurligheder, der vil vise magien i geometri og tal. Det sker med masser af farveillustrationer til "Pascals vidunderlige trekant", tankelæser-korttrick, "Dürers snegle", de gamle kineseres magiske cirkelkurver, klodser og kirker, møller, musik og kvadrater. Ofte med opgaver, der skal knækkes.
"ar" i Jyllands-Posten

Forfatteren, Anker Tiedemann, er arkitekt og skriver ud fra sin fascination af de mange overraskelser i matematikkens verden. Alt det morsomme og spændende, der gemmer sig bag tallene, tager han fat på og videregiver til læseren. Og alle kan være med.
Bogen er krydret med nyttig viden, talopgaver og gåder, så man får lyst til at gætte med. Forfatteren kommer godt afsted med at bevise, at matematik ikke kun er for krøllede hjerner.
Kristeligt Dagblad

Endnu en bog fra Anker Tiedemanns hånd, der med flotte illustrationer og let læst tekst kommer ind på en mængde matematiske fænomener. ... En oplagt gaveidé til læreren eller eleven.
Lars Engraf i Folkeskolen

Anker Tiedemann beskriver i en populær form en række klassiske og moderne matematiske problemstillinger. Nogle har udgangspunkt i hverdagslivet, mens andre er klassiske paradokser og hjernevridere. Der føres sjældent egentlige matematiske beviser, og bogen er næsten støvsuget for matematiske formler. Derimod er der masser af flotte og farvestrålende illustrationer, der anskueliggør de matematiske problemstillinger ... Det er underholdende og kvalificeret tidsfordriv for læsere, der godt kan lide tal og problemknuserbøger. Med samme flotte udstyr og på samme niveau er forfatterens Matemagi (2001).
Søren Brunbech i lektørudtalelse fra Dansk Biblioteks Center

Antallet af emner er kort sagt overvældende, og de er særdeles flot illustreret med forfatterens egne tegninger og fotos. Endelig er de sat ind i en spændende kulturhistorisk sammenhæng.
Den engagerede matematiklærer vil kunne hente mange gode emner, der kan passes ind i en moderne, undersøgende matematikundervisning. Men læreren må selv i gang med at lave opgaver ud fra bogen - den er ikke skrevet direkte til undervisning.
Bogen henvender sig til alle, der fascineres af matematikkens skønhed, den forudsætter ingen eksakte forkundskaber af læseren, og den er ikke fyldt med formler og beviser.
Kan varmt anbefales til lærerbiblioteket.
Gunnar Lund i Skolebiblioteket

Krogvej 30 A, DK-2830 Virum, Danmark, mobil: (45) 21 23 51 99, anker@tiedemann.dk