Pythagoras' firkant
  Matematik 2009
  160 sider,
  368,75 kr.

  OBS:
  Bogen kan købes hos Danmarks Matematiklærerforenings forlag:
  Matematik,
  Hæderlighedsgyden 6,
  Postboks 102,
  Nordby,
  8350 Samsø,
  tlf.: 86 59 60 22
  fax: 86 59 70 81,
  www.dkmat.dk  Pythagoras' firkant? Jamen, var det ikke en trekant, oldtidens store matematiker blev berømt på?
  Jo, det var en trekant. Men et af de mange beviser på hans læresætning handler faktisk om en firkant, og når denne bog har fået titlen "Pythagoras' firkant", så er det ganske enkelt for at vække nysgerrighed - for at få læseren til at gribe bogen og opleve en lang række spændende, overraskende og sjove sider af matematikken.
  Jeg er arkitekt og skriver ud fra min egen nysgerrighed og fascination af de mange magiske ting i matematikkens verden. Og jeg prøver at forklare tingene, så de er forståelige for enhver - også for dem, der for længst har glemt, hvad der stod på skolens sorte eller grønne tavle. Her kan alle være med!

  Det skrev pressen om bogen


  Bogen har de samme layoutmæssige kvaliteter som de forrige bøger. Det er en helt overvældende fornøjelse at se i bogen, blade i bogen, stille og roligt, fordybe sig i enkelte eller mange kapitler, igen at få ny viden føjet til emner, man troede at vide meget om.
  Jeg troede, at jeg indtil nu havde læst alt om det "geniale papirformat" - det såkaldte A-format - og var lige ved at springe kapitlet over. Det gjorde jeg så ikke, og igen fik jeg ny viden føjet til. Nå, det er sådan, det hænger sammen.
  Sådan er det med mange af kapitlerne.
  Læs også "De 17 tapetmønstre i Alhambra-paladset". Det er som at være der igen, men denne gang er der en rigtig god vejledning, smukke fotos og vellykkede forklaringer på, hvorfor der lige netop er 17 kategorier af tapetmønstre. Dette er et af de lange kapitler i bogen, der oftest dækker et emne på et opslag eller på en enkelt side.
  I bogen er der også forklaringer til "Tænk på et tal og find det på kortene". Kapitlet handler om nogle tryllekort, man kunne købe før i tiden. Der var også en skole, som udleverede dem som visitkort. Man skulle så tænke på et tal mindre end 31 dller 63, sige "ja" eller "nej", når kort med forskellige tal blev fremvist - og så kunne man straks få at vide, hvilket tal, der var tænkt på.
  Bogens titel er lidt overraskende: "Pythagoras' firkant", men Anker Tiedemann erkender, at det er for at vække nysgerrighed - "for at få læserne til at gribe bogen og sammen med mig opleve en række spændende, overraskende og sjove sider af matematikken".
  Det lykkes ganske godt, og bogen kan sagtens læses, uden at man er den lykkelige ejer af de tre forrige i serien. Disse bøger er "Matemagi", "Den gyldne femkant" og "Forstyr ikke mine cirkler". Den sidste kan stadig købes på matematiklærerforeningens forlag.
  Bent Dyrby i "Matematik"

Krogvej 30 A, DK-2830 Virum, Danmark, mobil: (45) 21 23 51 99, anker@tiedemann.dk